Leuke uitstapjes in de omgeving
De Waddenzee: een verrassend spel tussen land, water en lucht. Het getijdengebied huisvest duizenden unieke planten en dieren. Inmiddels is de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Bezoek de havenstad Harlingen, stap op de zeedijk en tuur naar de eilanden, beleef een wadlooptocht, of ben helemaal in je element tussen de slenken in het buitendijkse kwelderlandschap.

Eeuwenoude kerkjes: De meeste van de 955 Friese terpen liggen in Noordwest Friesland. Het terpenlandschap is van een enorm cultuurhistorische waarde, omdat ze met mensenhanden gemaakt zijn. Je ziet op bijna iedere terp weer een verschillende kerk. Bezoek eens een archeologisch steunpunt vol met kostbare terpvondsten.

Streekproducten: De vruchtbare zeeklei biedt de heerlijkste streekproducten. Net achter de zeedijk groeien eerlijke groenten. De bekende aardappelen: Bintje en de Bildstar gaan vanuit hier de hele wereld over. De Waddenzee is een kraamkamer van heerlijke zilte producten die je kunt proeven in de restaurants. Mogen we je uitnodigen?

De monumentale zeehavenstad Harlingen kent zon 15.000 inwoners en is daarmee de vierde plaats van Friesland. Maar liefst 600 monumenten zijn te bewonderen, waarvan de meeste afkomstig uit de tijd dat Harlingen belangrijke Europese handel voerde. Je stapt hier op de veerboot naar Vlieland of Terschelling, geniet van de vele zomerse evenementen of bezoekt eens in de vier jaar de Tall Ship Races.

Tijdens de Elfstedentochten een feestelijke stad met gastvrije inwoners en prachtige monumentale gebouwen. Met de grachten en singels is Frjenstjer, zoals de Friezen de stad noemen, een prima start voor de Tocht der Tochten per boot. Als onderdeel van het Jacobspad ligt een bezoekje aan de Martinikerk en het Planetarium voor de hand. De vijfde woensdag in juli staat Franeker op de kop vanwege de Permanente Commissie kaatspartij, het oudste eendaagse sportevenement te wereld.

Bron: VVV Friesland

Kleinschalig, betaalbaar en natuurzaam overnachten in St. Jacobiparochie!
Inleiding in PDF